11.10.2017 г., 13:32 ч.

Родина 

  Поезия
1474 11 11

 

От длан човешка по-голяма
и по-голяма от калпак –
не се побираш в девет грама,
Родино моя с лъвски знак!

 

В метафора не се побираш,
ни в брънка на кован синджир,
щом чувам как на свойта лира
Орфей запява с Чудомир.

 

На славата сега вдовица –
на пръст миришеш и тамян,
но виждам в твоите зеници
как с меч те варди Калоян.

 

Родопска гайда ли заплаче,
кавал хоро ли запреде –
ще раждаш пак мъже орачи,
жена огнище ще кладе.

 

В стих паметник за теб издигам
и тук ще стана шепа прах,
че – ни на карта, нито в книга –
аз по-голяма не видях!

© Димитър Никифоров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??