Съборетини.
Камъни, мъхове, лишеи
по път за никъде.
Село – разграбено.
Жаден /за слава ли?/
сивият кладенец.
https://www.youtube.com/watch?v=w0ZIywWHjTw
Сив кладенец – село в община Ивайловград. През него минава Луда река, разделяща Гърция и България. Върхът „Свети Илия“ се намира наблизо. В наши дни селото е почти напълно обезлюдено, а от повечето сгради са останали само развалини. При избухването на Балканската война пет души от населението са доброволци в Македоно-одринското опълчение. Къщите през 1940 година наброяват 200. Имало е училище до 4-ти клас. Понастоящем църквата е с рухнал покрив, подът е обрасъл с дървета. До храма има запазен паметник с имената на героите от войните и с имената на жертвите от 27 септември 1913 година, когато башибозуците опожаряват читалището. Източник – Уикипедия.
© Мария Димитрова Всички права запазени