14.05.2015 г., 10:04 ч.

Сбогуване с манастира... 

  Поезия » Друга
282 0 2

Сбогуване с манастира...

 

Във Старата гора припада Нова вечер-

дърветата във здрача със тъмна нежност гали,

а ние ще си тръгнем, от тук със малко вечност

и с нещо спотаено в душите... Все  да жали...

 

... А в манастира ще утихнат в съня си Вековете,

коиго необмислено решихме да събудим,

но нашето присъствие объркано ще  свети

с блуждаещите сенки от призрачни заблуди...

 

От каменните кръстове отдавна са изтрити:

и имена, и дати, от споменът за земното,

а в полунощ, когато тук идват пак Душите,

те с мъртвите общуват, и оживява тленното...

 

... Една звезда внезапно полита към Земята,

полъхва тъмен вятър, ухае нежно билето:

по първите петли ще догори Звездата

и мъртвите отново ще легнат във могилите...

 

Коста Качев,

Етрополски манастир „Св.Троица”

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • След сбогуването са останали свидни спомени за утихналите в манастира векове...
    Красиво описание!
    Благодаря, Коста!
  • Блестящо! Толкова образно е пресъздадено, че съпреживях!
Предложения
: ??:??