3.03.2018 г., 20:55 ч.

Селото 

  Поезия » Гражданска
873 2 4

Селото

(На село Косово, най-любимото ми място на света)

 

Липсва ми оная поляна

От която откъсвах цветята.

Липсва ми къщата – вече я няма.

Не гълчат и не скачат децата.

Липсва ми тихата вечер във мрака

и гласецът копринен на баба.

Липсва и порта – на нея да чака

да ме срещне прегърбена, слаба.

Липсва ми медният звън на щурците

и светулките нощем по двора.

Липсват другарите, боят, игрите

и мирисът същ на обора.

Срути се покривът, мазан с керпич,

а прозорците зеят строшени.

Няма хора, животни и хич

се не виждат лицата засмени.

Селото гасне без хора и в студ,

а някъде там е погребана баба.

И няма ни оран, ни жътва, ни труд...

Тънат лозите във смъртна забрава.

 

Искам да има надежда, но съд

за ония предали народа!

Може и с огън, по-хубаво сърп.

Да си върнем и ние възхода!!!

 

 

Деница Красимирова

 

© Деница Красимирова Всички права запазени

И честит национален празник, България!

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Колко е малък светът! Аз съм била много малка като сме ходили, имам откъслечни, но хубави спомени.
  • Същото е
  • Всички плачат за селото, а никой не иска да живее в него! Както и ,,патриотите", които хленчат за България, но поголовно я напускат! Интересни хора! Използвам случая, да поздравя за националния ни празник всички гюромихайловци! Да ни е честит празникът, приятели, братя и сестри!
  • Браво! Неочакван финал, много ми хареса!
    И ние имахме къща в село Косово, област Шумен. Предполагам, че не е същото, но усетих емоцията на стиха.
Предложения
: ??:??