„Попитали мъдреца:
- Как да вляза в душата на любимия човек?
- През рана - отвърнал той
- А ако няма рана?
- Направи я!”
притча
Извинете този мъж за външността –
бил е там, където малко оцеляват.
Бил е в срединáта земна. По оста.
Има вкус на хляб оттам. И вид на плява.
И да ви подразни мъничкият ръб,
тънка вежда над обкова на сърцето –
не, не прекалявайте със своя гръб.
Покажете тежестта и на лицето,
покажете, че се справяте с това
да надникнете под кърпените дрипи,
със които сам-самичък окова
онзи дъх на невъзможност. Цяла щипка.
И когато го погледнете така,
че под плявата да ви просветне риза –
погалете мен през нея със ръка.
И му направете път – от рана слиза.
© Дарина Дечева Всички права запазени