Сиромашка обич...
Слънцето препича
кротко и приятно-
искам да изтичам
в Лятото обратно...
...И в нощта сребриста,
топла, звездопадна
аз със поривиста
нежност да те грабна...
Устните ти свежи
пак да вкуся в зноя-
обич безнадеждна,
ненагледна моя!...
С Вятъра нехаен
волно над полята
да се помотаем
в Първото ни лято...
Да погалим всяко
цвете и тревица,
ех, любимо Лято-
сламена вдовица...
И букет с Надежди
да ти дам за обич-
нереално нежни,
но абсурдно точни.
Всяко пожелано
нещо да се сбъдне
за да тръгнем рано
и преди да съмне
в онова Пътуване
по Света голямо-
само запланувано
дето си остана...
Острова измислен,
премечтан и чуден
да намерим искам
в картата изгубен!...
...А със цветна риза
и мечти за двама
пролетта е близо-
две-три крачки само...
Хайде да прескочим
в нея да се втурнем,
че от там започна
Любовта абсурдна-
дето ни разтърсва,
дето ни люлее,
но в страстта си късна
тъй гальовно грее...
...Непонятен полет
в Младостта обратно:
Сиромашка обич
в Циганското лято!...
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени