4.12.2023 г., 10:32 ч.

Спомен за дядо и баба 

  Поезия
235 6 4

СПОМЕН ЗА ДЯДО И БАБА

 

... да поседим край старата синия,

доде на туча боб чорбица ври,

на дядо люти чушки да му стрия,

ония! – дето огън ги гори,

и баба да си бае над котлето,

да тури пак на огъня дръвца,

доде снегът през сито и решето

се ръси под оскъдните слънца,

да хлътне в одаята котаракът,

мърсувал цяла нощ като борсук,

и да подремна мъничко на лакът

под топличкия дядов ямурлук,

да ми дъхти на жито от самуна,

опечен със зрънца сусам и мак,

ръка на дядо тихо да целуна,

да милна баба в падащия мрак,

как, мили старци, тихо да ви скрия

в сълзичката на моя късен стих?...

 

От кожената дядова пунгия

една лула тютюнец изкадих.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??