1.10.2024 г., 14:07 ч.

Стих и музика (Синѐргия) 

  Поезия » Гражданска
102 3 4

„Понякога текстът и музиката заедно са по-големи от техния елементарен сбор" - Кристиян Бояджиев, композитор

 

Не пиша стѝхове с молив назаем.

И пея понякога с измислени ноти.

Аз на моите музи не плащам наем,

идват, отиват си –

разгонени котки!

 

Оставят ми сън, колкото лакът.

Достатъчно плявата да отсея от думите.

С надежда музика за ушите да станат,                                  

че фалшиво свирят

на клишетата струните.

 

Но днес светът е стих и музика.

Не мирен, за жалост, но истински, жив.

Всяка дума - камбана!

Всеки тон е влюбване!

Вдишват, издишват в ритъм красив.

 

Стих и музика! На всички езици

галят слуха като вятъра летен.

Бунтуват, вълнуват -

пламтящи искрици!

Синѐргия, казват… Изпята поезия!

 

...

 

* Синѐргия (синергизъм)"

Терминът "  произлиза от гръцката дума συνέργια, означаваща „работят заедно“.

Означава  взаимодействие между фактори, обуславящи сходни процеси, при което крайният ефект е по-голям от сумата на индивидуалните ефекти,  дължащи се на отделните фактори (1 + 1 = 3). 

 

Честит Първи октовмври – Световен ден на музиката и поезията, колеги по перо! Неспирно вдъхновение за живот и творчество!

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??