СТЪЛБА ОТ ДИМ
/триптих/
1. Не бива да се разпадне,
държа се за перилата ѝ.
Назад и напред е стръмна.
Издига се дим по средата.
Избягвам надолу да гледам,
замайва ми се главата.
Прелка по прелка прониквам
във същността на нещата.
Светликът ме съпровожда,
начало на думата казана.
Крия в обгорената пазва
душата си от съблазън.
Ръцете ми, жилави корени,
завързах на морски възли,
ако загреба на пясък
в галера с живите мъртви.
Заслушана тихо в сърцето си
високо, отвъд предела.
Ако димът ме погълне,
свободно да го преживея.
2. От години едно по едно
зрънца във шепа събирам.
Каквото било е било –
осмислям вкуса на симида.
Вината - невидим товар,
нощ подир нощ не заспива.
Разсъмне ли, черна тъга
на талази с небето се слива…
И птиче дочувам едно
от перваза. Мене пак вика.
Завесата бяла - платно
в лодката на светлика.
3. Ах, тая Вавилонска кула
с днешна дата!
Измолват милост вместо нас
попове във молитвения дом.
Клепачите ни давят
във ламета лъскави.
И служат чинно,
а оселът им е хром.
С китка ръсят приживе
за крепко здраве.
Кандилото размахват
да се освестим.
Просъскват и свещите
на език неразбираем -
загатват, че сме гости,
по-кратки и от дим.
Достойни или не. Избрани
във време ритуално
в Път вървим напред.
Макар да е еднопосочен,
душите ни жадуват за обет.
Настана сеч в градината.
Пазарът се разрасна.
За люлка ласкава, за кръст.
Изтичат соковете от дървото,
за евхаристия и мъст.
И Прошката безмълвно се оттече.
Засмука я пръстта с копнеж.
Белеят камъни за обелиски
по сипея на дните ни градеж.
Последните ще водят? Притчи.
Като фигурки в калейдоскоп
разбъркват се и се редуват
печал и радост по калъп. Живот.
© Христина Комаревска Всички права запазени