3.10.2020 г., 7:37 ч.

Сувенири 

  Поезия
310 0 2

Животът е търпение,

Казва китайският мъдрец.

И намества порцеланово шкембе

На рафта до останалите фигури.

 

Животът е забавление,

Казва танцуващият до него негър.

Палмови листа, бананови мечти...

Защо да чакаме утрешния ден?

 

Животът е песен,

Извисява глас гипсовият славей.

Не, животът е красота,

Мълви паунът със седефени пера.

 

Животът е продължение:

Матрьошката своите малки подрежда.

Кристалният лебед смутено поглежда:

А има ли живот без деца?

 

Животът е вечна тревога,

Трепти ръждясалото бакърено звънче.

Животът е извор на радост,

Усмихва се дъбовата бъклица до него.

 

Животът е светлина,

Казва още незапалената ароматна свещ.

Живот ли? Какво е това?

Пита жената, стиснала парцала в ръка.

 

И с досада прашната мъдрост избърсва.

© Ваня Накова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??