28.05.2012 г., 15:33 ч.

Триптих: За Хармонията в Дивата природа 

  Поезия » Философска
587 0 1

Триптих: За Хармонията в Дивата природа

 

1.За Хармонията в Дивата природа

 

За Разума си неразумно сме платили

с жестоката цена на Сетивата,

но да се откажем днес е немислимо

и продължаваме да плащаме нататък...

 

Не можем да усещаме Стихиите

с инстинктите си както зверовете

и като птиците в простора да се вием

прегърнали във полет ветровете...

 

Тук красотата сътворена е от Хаоса

във странно хармоничен безпорядък,

а дните от Живота страшно малко са

да се научим истински да ѝ се радваме!..

 

И в цветовете да долавяме мелодии,

а в звуците пък- багри непознати,

и в нас да се разтварят от цветята

и билките мистични аромати.

 

И като Вятър да огъваме тревите,

които след това да се изправят...

... О Тайнства недокоснати!.. Изтрити

на Дивото в пожертваната памет!..

 

2. Дивите цветя

 

Накъсах сам букет голям

на гората от цветята диви,

а имената им не знам:

горди, мълчаливи...

 

И тъй-различни до едно,

и не повтарят щрих, ни багра:

във всеки цвят, листо, стебло-

една душа,

един характер...

 

В неовладяната им простота-

първична и неповторима,

разбирам: най-красивите неща

остават си в Живота ни без име!..

 

3. Предчувствието...

 

... А Ужасът на сляпото Предчувствие

в очите разширени на умиращите,

е умопомрачаващият атавизъм

единствено незакърнял от Дивото!..

 

д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??