Утро...
Примамно пред утрото като мечта –
синее морето, все още в нощта...
Повява загадъчно у́тринен бриз
със дъх неуверен дошъл – поривист...
Белее небето и няма следи́
от нощната прелест на всички звезди...
... но рано е о́ще, макар да светлей –
Звездата – с космичната мощ да изгрей!...
Рибарските лодки опъват платна́
и чакат щастливата своя вълна́...
Рибарите в у́нес на Морския бог –
се молят към тях да не бъде жесток...
Усилва се вятърът, вдига вълни́
и във платната припряно плющи́,
напред хоризонта забулен в мъгла́
рибарите мами вековно с: „Ела!“...
... А почва с надежда пак новия ден –
от гравитацията предопределен...
... Добър ли е бил той – едва вечерта
ще може да теглят съдбовна черта!...
18.12.2020.
© Коста Качев Всички права запазени