28.04.2015 г., 19:50 ч.

В очакване на дъжда 

  Поезия » Пейзажна
341 0 4

 

 

 

  В очакване на дъжда

 

В електриково-синьо небето

от танцуващи мълни свети

и в божествен каприз цветовете

нюансират стихийно подвзети...

 

Черни облаци идват, надвисват

размотават се черни къдели-

всеки миг се очаква да плисне

и въпросът е само: Къде ли?...

 

... Над гората ли дето уплашени

са се свили зверчета и птички,

или нейде в полетата прашни

да накваси цветя и тревички?...

 

Може странник в нощта да подгони

сушина да подири и завет:

в малка стая, пред стара икона

да измоли за родова памет?..

 

Или някой, без обич изсъхнал,

сам в дъжда със надежда ще тича

и в страстта от Стихията  вдъхнал:

ще трепти, съживен да обича...

 

Сам  и скитник измокрен да свие

уморен от съдбата си може,

а със ласка ли някой го скрие:

свободата си да му предложи...

 

... А възможно е:  нейде далече

да застигне моряк в Океана-

той тогава, на жажда обречен,

оживял след дъжда да остане...

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Стихът ти впечатлява с образност и умело вплетени послания! Дано всички разберат какъв "дъжд" си имал на предвид! Поздрав, Коста!
  • Колко много очаквания буди един задаващ се дъжд!-
    Видими само за Поета...
    Поздрави!
  • "Сам и скитник измокрен да свие
    уморен от съдбата си може,
    а със ласка ли някой го скрие:
    свободата си да му предложи..."
    Поздравления!
  • Чудесен финал, Коста
Предложения
: ??:??