От добрия и от лошия знак на звездите,
от Доброто и от световното Зло,
все се питах: къде е душата ми скрита?
Тя била в това пусто Триградско ждрело.
Не питай, не питай! Там ù е толкова хубаво,
че и на Бога забравя да стори поклон.
Да се радва забравя, забравя и да се страхува,
в това пусто Триградско ждрело.
Смъртен съм. И на мен преброени са дните.
Ще ме турите в ямата, но
тя ще остане навън, да живее все там, по скалите
на това пусто Триградско ждрело.
Тишина да приспива и от нея река да изтича.
Страннико, спри за миг в нейния каменен дом.
Тя е много добра, но остана сама-саменичка
в това пусто Триградско ждрело.
© Райчо Русев Всички права запазени