9.11.2007 г., 16:05 ч.

Варварите дойдоха 

  Поезия » Друга
1358 0 5

 

     «... Защото падна здрач, а варварите не дойдоха...»

                                                          К..  Кавафис

Варварите дойдоха,

господин Кавафис!

Варварите дойдоха!

Каква ирония на съдбата –

да си тръгнеш,

малко преди да дойдат!

И защо не ги дочака!

Да можеше да видиш само

какъв празник беше,

каква радост

и какво ликуване...

Наизлязохме по площадите

безброй тълпи народ

все празнично облечени

и с голямото очакване на варварите.

И нашите велможи бяха там,

по-празнично облечени от нас

и с по-голямо очакване от нашето...

 

И дойдоха варварите,

огромни като митологични зверове,

прашни и ухилени,

на гъсти, гъсти колони,

виещи се като змии

под лъчите на залязващото слънце.

Най-отпред вървеше техният водач

и ни поздравяваше със среден пръст,

а ние се заливахме от смях

и бяхме толкова щастливи,

и бяхме толкова щастливи...

 

Варварите дойдоха,

господин Кавафис!

Варварите дойдоха!

Сега и аз мога да си отида,

защото ги дочаках...

 

© Свилен Бинев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??