Вечер в Страната на спомените...
Във Времето на Пролетния вятър
на младостта ти в дръзкия сезон –
„на попрището жизнено в средата“*
се спусках аз по стръмния наклон...
Опитвах пак в „средата“ да се върна
да търся там спасителния код,
когато ти внезапно се обърна
и „преобърна“ целият живот...
И вятърът ни грабна поривисто,
и Слънцето щастливо се засмя –
обезумял тогава си помислих,
че наша ще е цялата Земя...
И Времето помислих, ще е наше,
дори пошепнах му в мигът да спре,
когато ти целуна ме подплашено
простенвайки: „Целувам ли добре?“...
Целуваше наистина прекрасно
и днес не мога да го изразя́,
но искам да ти кажа как опасно е –
със разсъдливост да те заразя́...
... Научиш ли да разсъждаваш – вече
ще търсиш все „разумните“ неща́ –
без тайните разходки в късна вечер
и плахите целувки във нощта...
Но ако „разумът“ е да ограбва
романтиката като жизнен код,
то всичко „забранено“ значи трябва
да няма място в нашият живот!...
... а Старостта, уви, е заразителна,
не вярваше, но хвана те почти,
а днес единствено е утешително,
че няма дълго тя да продължи́...
Но щом цената да останеш млада
е да откажа Любовта ти сам –
ще я платя, щом друго за награда
не бих могъл безкористно да дам!...
13.10.2020.
*Данте Алигиери
© Коста Качев Всички права запазени