17.04.2012 г., 0:41 ч.

Великден във Вършец 

  Поезия » Гражданска
553 0 8

Великден! Свети неговото име.

Но май за друг е повече велик...

Аз тук съм пак след толкова години

в градчето малко с новия му лик.

 

Снага извисват слънчеви хотели,

примамват в своя блясък и разкош.

Те символ са на класови раздели,

пари играят там за власт и мощ. 

 

Коли паркират  с марка на Ферари

и хлътват в процедури по халат.

Те надали по нещо са разбрали

как тъжно гледа нашият събрат.

 

В комплекс лечебен с името на Ана,

със месеци от пенсия пестил,

лекува той наследствените рани,

получени когато е градил.

 

И сякяш тук са два различни свята –

един до друг съжителстват в града:

мизерни стаи с времето на Тато –

джакузи в мрамор, златни перила...

 

Камбанен звън отмерва: „Той възкресе!”

Със свещ в ръка след отчето върви

грешник до прав под свода поднебесен.

Виж! –  раната Христова как кърви.

 

А комката приел за опрощение,

грешник ще трупа нови грехове.

За праведните – има Възкресение!...

И носят своя кръст от страхове.

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много хубаво. Върна ме назад в годините към един мой спомен. Бях с приятел художик в едно и от бога забравено село. качихме се на един хълм и той нарисува пейзажа пред нас: Стара,почти срутена къща, и залепена до нея нова, красива и богата къща. Беше доста рязък контраст, който наистина те кара да се замислиш
  • Реалност,за съжаление-наша.
  • Рудин, много хубаво и истинско.Хареса ми.
  • Докато свят светува...
    Поздрав, Ванко!
  • Браво!
  • Цеца, Виктор, Христос Воскресе!
  • Чудесно е... и отразяващо нашата действителност!
    Христос Воскресе!
  • Страхотно е!!!
Предложения
: ??:??