10.06.2010 г., 23:44 ч.

Врабчо - емигрант (съвременна басня) 

  Поезия » Друга
1083 0 5

Реши Врабецът, че е време,
юздата на съдбата си да вземе.
Да разшири житейския си взор.
Стига е живял като в затвор!
Намисли Врабчо да замине
на работа в прекрасната чужбина.
Нали и прелетните всяка есен
отлитат в този свят чудесен.
А той  е гладен, безимотен,
и от години безработен,
защо ли тук да си стои?
Крила ли няма? Ще лети!
А и посоката е ясна -
на юг, България е тясна!
О, не на ЮГ, на ЗАПАД ще замина,
там била, казват, Райската градина.
Родина нова тръгвам да намеря,
тук все гладувам, все треперя.
Там може политик да стана
или пък бизнес смело ще подхвана...
В това свободно общество
ще се намери и за мен место.
Но Врабчо изведнъж помръкна.
" Без виза как ще се измъкна?
Полицаи, митничари,
следят на пътища и гари.
Нямаш ли си документи,
без много-много сантименти,
дали си беден те не питат,
на бой и подкупи налитат.
Пък и аз, какво си имам?
С едничка дрешка - лете, зиме,
ни хубост, за да ги омая,
ни трикове полезни зная.
Нямам си и вуйчо във чужбина,
като гост поканен да замина.
А страх ме е да тръгна нелегално! -
тюхка се Врабецът жално. -
Ех, пустата ми лоша орисия,
ще трябва до комина да се свия!
С проскубаните си крила,
къде " по дяволите" ще вървя?
Знам, ще видя Райската врата,
щом тук от студ и глад умра."

Ех, Врабчо, стой си тука, братко!
В Родината и зрънцето е сладко!
И аз съм гладна, но не ще замина,

България за нас е Райската градина!

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Де да беше точно така! Ама не е!...

    Родината България - прекрасна,
    държавата България - ужасна!...

    Но добре си го написала иначе Поздравления!
  • !
  • Удивително проста теория!!!
  • Аплодосменти от мен!!! Навярно е случайност, но препоръчвам предната публикувана творба за деня, която показва нагледно въпросния Врабчо в момент на размишление Още веднъж реверанс от мен!!!
  • И аз споделям Врабчовите ценности, Жени!
    Нали някой все пак трябва да остане и тук...
    Наредила си истина до истина - браво!
Предложения
: ??:??