1. Преяждане:
Преяждат бедните.
Богатите слабеят с фитнес,
за да минат
през иглени уши.
Баба Цоцолана от "Напразна промяна"
2. Опиване:
Опива се народът и заспива
под думите напевни на властта.
Анонимен алкохолик
3. Празнословие:
Клюкарките пред блока са прибрани
зад телените мрежи в "Интернет".
Защитник на свободата на словото
4. Униние:
Струи тревога от екрана.
Короната изяде хляба,
а пастата е вече кът.
Палач чревоугодник
5. Леност:
Мързеше ме да ходя в магазина,
сега е карантина
и в рая са ленивците... с глада.
Гáлена Богданка
6. Непослушание:
Време е чумно.
В гетото – шумно.
Циганчета ритат топка,
родителите – не-пукис.
Доклад на дрон
7. Оклеветяване:
Една жена вчера каза,
че Пенчо ми кръшка,
а той лежи болен
и вирус го тръшка.
Пена Доверчивата
8. Осъждане:
Дай си ми сламката,
нá ти гредата.
Камък за хвърляне
не е за изхвърляне,
а за събиране.
Няма прибиране
вкъщи за трите прасенца.
Вълкът – строителен предприемач
9. Нехайство:
Аз да се напия,
да се наиграя,
а пък за живота
ще му мисля в края.
Гурбетчия гуляйджия
10. Сребролюбие:
Парички за всички,
но никога – лични.
Държавен служител – счетоводител
11. Лъжа:
Козата се изтегли за косата.
Лъжата ú брадата
остана в блатото.
Горката!
Рапунцел фон Мюнхаузен
12. Кражба:
Виж го ти вируса – сноба!
Открадна ни смога от джоба.
Глоба-а! Глоба-а!
Китайски ръководител на химическо предприятие
13. Завист:
Стани да приседна,
седни да пристана.
С паничката Стана
от завист е бледа
и май – кривогледа.
Неоткрадната невеста
14. Похот:
Един не ми стига,
а искам дузина
за Нова Година.
И в лимузина!
Пепеляшка Неваляшка
15. Злопаметство:
Размахват хоботи,
закриват пейзажа
и тежки са – тон.
Запомних те, слон!
Мравката
/Следва/
20.03.2020
© Мария Димитрова Всички права запазени