Въпроси към себе си
Осъзна ли, човече, защо е
тук човекът безсилен изпратен,
осъзна ли, че жив и богат е,
само който и в скръб е достоен?!
Осъзна ли защо си дошъл
на прекрасната жива планета
и че твоята алчност – проклета –
те направи нещастен и зъл?!
Осъзна ли, че можеш да бъдеш
по-добър от предишния ден,
осъзна ли, че всъщност си в плен
на ума си – безумно оскъден?!
Осъзна ли каква е Целта
на живота ти, пълен с провали,
а действително кой си – разбра ли?!,
а презря ли света суета?!...
Осъзна ли, човече, защо е
от Твореца човека създаден
и че само което раздаде,
е наистина станало твое?!...
© Бòгумѝл Шàар Всички права запазени