28.06.2019 г., 10:03 ч.

За огъня и за страстта.... 

  Поезия » Философска
368 0 0

 

За огъня и за страстта...

 

Огънят ни вдъхновява

катó символ на Страстта...

... Но след тях какво остава

догорят ли?... Пепелта...

 

А пък пепелта не топли

ако в нея няма жар

там не загасняла óще –

въгленче едно макáр!...

 

Както огънят Страстта е

и в един случаен ден –

тя ни грабва, омотае

и оставаме ѝ в плен...

 

Но и тя, когато в Края

може би се изтощи

идва време да познаем

и безсънните нощѝ...

 

А Животът се обърква

пред дилемата така,

че не знаем – тя отмъква,

или връща на мигá...

 

В Стари времена, когато

Древният човек открил

огънят, той по-богато

заживял, щом победил:

тъмнината през нощѝте

и през зимите – студа...

 

... След това и по Звездите

замечтал във самота...

 

Може би по него Време

той усетил и Страстта,

а така, да се съвземе –

не успял е до сега!...

 

Осъзнал, че е „посочен

дързък във мечтите бил,

в Еволюцията точен –

вековете наследил...

 

А тъй в цялото „очóвечяване”

(тръгнали от пещери!)

хората на свечеряване –

огън имали дори...

 

И мъжът когато вечер

след един успешен лов

се завръщал, можел вече:

и да мисли за любов.

 

... А дали Страстта е огън,

или Огъняг е страст

те не се дивили много,

че били с еднаква власт...

 

Ние днес сме наследили

всичко хубаво от тях

и така сме продължили

и Страстта във този Свят...

 

И напълно е възможно

в Огънят ѝ да горим

ако грабне ни тревожно

Страст внезапно и без дим!...

 

... Не оставяме и Огънят

никога да загасней

и от Времето подгонени –

той през Вечността ни грей...

 

28.06.2019.

 

 

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??