За „тържествата!“ на 19.02.2020.!?!?...
(редица медии обявиха за„тържества“(!!!) в
страната по случай обесването на Левски!...)
Най – тъжният, Родино моя, ден
в Историята ти, нарекоха „тържествен“
и обявиха „тържествата“ – без проблем
в духът на стил: „отцеругателен“... Известен“!!!...
Един „прочут“ но срамно „журналист“(!!!)
дори нарече го шпионин на Русия!!!...
И този, който бе като сълзата чист –
безлични „историци“ се напъват да залеят със
помия!!!...
Нали не може да се защити,
о! – толкова е лесно да го хулят!...
А може да запита всеки: „А бе байно, ти –
защо и Истината искаш да потулиш?“
„Защо твърдиш, че нямало е робство
и, че щастливи са били дедите ти под ятагана?...
Но „преклонената главичка във покорство“ –
известно е, че може да не пада“!...“
„А ние за какво се борихме тогава?...
И към Диарбекир защо вървяха
не три, а повече синджира роби
и там без поп и Кръст – в земята спряха?...“
„... Ей байно, дръж се здраво за „потурите“
и ако срещнеш османлия сваляй феса...
А остави да дирят Свободата щурите,
дори и за това да ги обесят!...“
... Василе, Дяконе Игнатий, Левски –
дори и Църквата, в която пеел си тропари
мълчала е когато са те бесели!...
... И само „поп един“ с вина тя натовари!...
И даже днес, в „отминали години“,
дебели патриарси в „мерцедеси“
отказват да те назоват – „Светиня“ –
самите грешно гушнали метреси!...
В селцата бедни вместо с хляб и вино
ще те посрещне Дяконе: Разрухата
и тук-таме на някой праг умислено
е седнала прегърбена старуха...
Очаква тя поредната агресия
от нови кърджалийски орди диви –
държи в ръка си остатъка от пенсията,
с надеждата, поне да я оставят жива!...
А децата й са нейде по Чужбина
на чужди господари пак аргати
да търсят може би и „по-добра“ Родина!...
... Попитай Гспода Апостоле, кой там нагло
ги изпрати!?...
Не са ли тия, дето днес празнуват
в денят, когато беше Земният ти път прекъснат!...
От теб Апостоле и мъртав се страхуват,
но Духът ти, знам, ще ги преследва –
до Мигът на твоето възкръсване!...
... Василе, Дяконе Игнатий, Левски –
сега от дясната страна на Бога,
кажи ми тази напаст кой ни я изпрати
и никой не зове до днес: „ Тревога!!!“...
* * * * * * * *
.. България тъжи на „този ден“ отвеки,
но вече се топи като Държава
и за „обратно“ трудно виждат се пътеки,
а и Народът вече трудно расждава!...
... А не това желаеше Апостоле за своята Родина клета
и гордо на бесилото увисна...
И както писал беше някога Поета –
България за Своя Син Единствен писна!...
19.02.2020.
© Коста Качев Всички права запазени