7.06.2019 г., 15:48 ч.  

Закъснялото завръщане... 

  Поезия » Друга
184 1 2

Закъснялото завръщане...

 

                        На светлата памет на майка ми...

 

Доведе ме сама Съдбата

отново в ловните полета

на Детството и сбрах тайфата

от оцелелите хлапета...

 

Вървим из нивите узрели

на топъл хляб край нас ухае

и пърленици прегорели –

дъхът на Детството това е...

 

Надничам гладно във торбата,

но там отдавна вече няма

кой хляб да сложи до водата...

Уви не се завърна мама!...

 

Понеже и писма не пишех,

и хляб делях със други хора -

помислила, че е излишна

тя бавно тръгнала Нагоре...

 

...По жетва спомням си как беше –

и как замръквахме на нивата,

как вечер кръста ме болеше,

но пак не лягах да почивам,

 

че можеш ли да спиш когато

в нощта момичета нелюбени,

горещи повече от лятото,

предизвикателни и хубави

 

до късно в уличките скитат

и плахо за любов мечтаят –

поне с целувка да опитат,

защото ги е страх от Краят...

 

...Вършитба: рано ще се става –

по тъмно насадим хармана*,

на майка дядо „благославя

конете впрягащ във диканя**...

 

А слънцето гори, припича –

на лятото жарта пилее,

но на харман така прилича

и няма Вятър да повее....

 

... И тъй направо от хармана

товарехме за воденици,

че нощвата*** съвсем обрана...

Къде брашно ти?... Няма трици...

 

...Пристъпвам в спомените бавно

из Детството вървя замислен –

то всичко беше тъй отдавна,

но оня свят не бе измислен!...

 

Сега е трудно да позная

в звъна на медни хлопатари

и в тия ниви до Безкрая –

де бяха местностите стари...

 

Къде са днес онез оврази

със диви круши приседливи?...

Къде са житните талази

и шеметните перспективи?...

 

...Уж мисля си, че е познато,

но губя имената стари

на местностите, в друго лято

били ми първите буквари.

 

В тях сричах първите уроци

по география сетивно,

а бяха малките потоци

реки във Времето наивно...

 

...Запомнил съм земи покрили

лика на двете полушария

за сметка на местата мили,

където почваше: България!...

 

...А днешните хлапета боси

макар да са от друго Детство,

задават същите въпроси –

все толкоз шантави, естествено...

 

1981

Но на днешните „хлапета” трябва да се обяснят

някои думи:

*харман -- част от двора, където се вършее;израза

„да се насади хармана” означава да се разпръснат

снопите, които ще се вършеят

**диканя- приспособление за вършитба от сковани
дъски с набити остри кремъци, теглена от животни-
коне или волове.
***нощва,и -- дървено корито, в което се меси хляба

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??