Аз живея на земята
и я тъпча всеки ден,
но каква ми е Съдбата -
за какво аз съм роден?
Отговора аз не зная...
И съм в пълна тъмнина!
Но ви казвам, ще узная!
Пътя си ще избера!
Аз съм се родил на село...
Селски ли е моя път!?
Не съм впрегнато говедо,
всички ще го разберат!
Аз съм тръгнал да се уча,
и ще съм от град на град...
В тоя живот ще получа,
всички екстри още млад!
Нали аз не съм пройдоха,
нито съм мошеник стар,
Аз съм новата епоха,
с Първенците барабар!
Никога като Шиника
/в мойто село той бе кмет/,
няма да въртя камшика,
"дери-бей" да съм проклет!
Няма каквото поискам,
в миг с поклон да ми дадат,
палци за това ще стискам,
и ще изкачвам своя път!
Искам честно да живея,
хляба си да вадя с труд!
В Синините да се рея
и да съм поет прочут!
1949г. Първомай
Прочети още: http://www.stihovebg.com/Poeziya/Avtorska-pesen/Zashto-zhiveya/190349.html#ixzz3O7NOaXlY
© Христо Славов Всички права запазени