Сценична треска. Родината трепери.
Мелодрамата на цирка се разпява.
Светлината от таблета не успява
на магията крилата да разпери.
И завесата прашасала се маха.
Циркаджията треперещ се показва.
И започва скрупульозно да разказва
на изкуството как пълен е стомахът.
Как наситен е със нужна калоричност
и препостил е със свинска сръбска скара.
В лигавника се петнее симпатичност,
във чиято цветност слюнки се разкарват.
Посетителите гледат със наслада...
Любовта народна блика от душите...
Циркаджията балсам е за ушите...
но на сцената внезапно – люта свада!
Напълнялото изкуство се събужда!
Тежестта му покосява разказвача!
Мелодрамата пък има за задача
светлината от таблета да разбужда!
Анекдот, описващ живата реалност
и изпълнен със културни баритони.
Да, ще кажете – ох, боже, тривиалност!
Да, очите ми обаче – сълзи ронят...
Райските врати. Актьорът коленичи.
Небесата го приветстват със овации.
А Градината е пълна със акации
и готова със безсмъртие да кичи.
Мефистофел приближава към Актьора.
Полудяла гръмотевица прехвърча.
Но от Рая тоз измамник зъл изхвърча –
озовава се при цирка със позьори.
Свети Петър се усмихва пестеливо,
но вратите непробивни се отварят.
Бели ангели, тъй нежно, приветливо,
райско-синята рапсодия повтарят.
И Актьора вече е в света бленуван...
Плодове златисти кичат дълги клони...
А зад гордите, красиви небосклони,
изведнъж пристига Бога все сънуван.
Господарят се подготвя реч да казва!
По лицето му минават силни тръпки!
И пристъпя Бога с тихи, леки стъпки
към Актьора, дето истински разказва!
„Ти Творец си - Ти ще бъдеш най-Всевишен!
Ще играеш най-значима роля в Рая!
Да, така е – аз се чувствам веч излишен.
Но те моля – остани такъв в безкрая!”
© Николая Янева Всички права запазени