16.04.2024 г., 8:46 ч.

Знание и приложение 

  Поезия » Свободен стих
86 0 0

Знание и приложение

 

Знанието е всичко, инфо- и идеи.

Идеите са светлина. Картини на ума

знанието дава.

Картините съседни-близки, в момент

На размишление сериозен -

Едната – другата ще обясняват и

Допълват. 

 

Знанието няма място едно само.

Само източник един.

Чрез очите то прихожда, идва.

От природата прекрасна лее се

за нас. Очите -- те са връзка със света.

Слухът, вкусът, и чувства други – 

Също. Краката боси, що по начина

такъв земята-майка уважават.

Ръцете галещи, докосващи

Предмети разни, бурени, треви,

Които имат в себе си, съдържат

Енергии различни, вибрации,

И знание.

 

Мисълта на знанието посредник е.

Мисли и чувствай – гледай-гледай,

Смело гледай и усещай, в мига

сегашен-всеки ти променяй се. 

Умът сегашен всичко той е – умът

Отминал идеи сал съдържа.

 

В планове не вярвай много.

Плановете са картини временни,

Източник на знание те са, на идеи,

Но в миг величествен, вълнуващо-

Прекрасен, що към изпълнение зове, 

към приложение, погледът сегашен,

Мисълта сегашна - те са главни.

 

Лети с мига, с на мига виждане

Сегашно, всичко е еднакво,

Равноправно сега-сега-сега.

Казвай често „може“, не 

Вярвай толкоз на отминалото "може", 

сегашното е важно.

Мисли, а после гледай да направиш,

да извършиш.

Действието първо „вади“ второ,

После второто ще стане първо,

И ще породи се после пак - второ. 

На нещата изпълнение прекрасно.

 

Това е живот вечен и нескучен,

Творчески живот. 

Бъди скромен, скромността търси,

тя намира винаги - какво да прави.

Тръгнал си да вършиш ти едно,

Там намираш друго – природата

Прекрасна зов отправя, иска да те

Изненада с нещо друго, ново.

Радвай се на изненадата която –

Идеите в теб чакащи, подремващи

В нова светлина на свят бял

извежда - 

посредством славно приложение.

 

Знанието и приложението, те са

Ръце две, два крака, две очи и

Уши две – те са на махалото

В живота положения крайни,

Що едното в друго се превръщат.

 

Знание са моделите на красотата.

Твойто приложение е за тебе

Стълба от земята до небето вечна.

Връзката, единството на световете два.

Светът на твойто размишление и

Слънчевия свят (бял) – света природен.

 

Митологиите, боговете, всички

Домове на твоето съзнание, книгите

И филмите, всичко що се ражда

В твоя ум – източник на знание те са.

Те зоват-зоват, чакат твоите ръце

Искат тук под скромното небе,

Под небето твое, да живеят на Земята.

 

"Велес" – това е дума, но тя е и идея.

Прославяй това име, то е източник

На знание – и зове на път да тръгне

Твоя дух – да отведе в ливади тучни

Твоята душа, да пасе кат крава тя "трева" 

- после да преживя.

Доволна радостна да бъде.

 

Слава на Велес, и на пишещият тук -

За неща толкоз прости, но

Безкрайно важни: знание-приложение.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??