И ето, пак е месец май,
разцъфва родният ни край
и идва най-светлият ден,
на Кирил и Методий отреден.
Славянските братя създали
и на народа азбука дали,
извели го от здрач и тъмнина,
устремен към знание и светлина.
Смели ученици вред пътували,
буквите и словото дарували
на народа, който толкоз чака
да излезе от дълбините на мрака.
Взел перото си в ръце,
Паисий с отворено сърце
"История славянобългарская" сътворил
и народа български благословил.
Днес вий, братя просветители,
създатели и първите учители,
боготвориме вашите имена,
празникът ни тук събра.
Празнувайте, учители, сега,
раздавайте знание и светлина,
покажете пътя към науката,
за да е по-добра сполуката.
Да гаснат залези, звезди
посяхте в голите бразди,
семе на четмото и писмото,
семе на просвета и култура в обществото.
И нека българското в нас живее,
и нека слово, песен да се лее,
да славим наш'те просветители,
дълбок поклон пред Вас, учители.
© Полина Христова All rights reserved.