Dec 25, 2011, 10:05 PM

* * * 

  Poetry
541 0 9

*   *   *

 

Ще чуе ли някой познатите думи

как имало някога Син на света,

родил се нечакан в тревясали друми,

родил се от майка, но с чужди баща!

 

А в този миг там - на небето, изгряла,

изгряла там нова и ярка звезда,

които небето познават - разбрали,

разбрали - родил се Човек на света!

 

Поклон му направили в овчите ясли

и там пожелали му цар да расте!

Но царят бил друг, народът - нещастен,

та чакал съдбата от бедно дете!

 

Детето растяло, за него изклали

тъй много невинни и бедни деца,

та името Ирод навеки прославил

да бъде обида във всяка уста!

 

Порасло детето и станал учител,

но учел народа на странни неща -

"След удар - за втори страна дай!" -

                                                             тъй считал

и молел за всичко Всевишен баща!

 

Умрелите будел - живота им връщал,

на гладен хляб давал, на сляп - светлина,

"Но нищо от мене не мога да върша! -

тъй казвал - Отец в мен твори добрина!"

 

Но ето - поискал Отецът му, гневен,

за злото във всяка човешка душа

той откупа кръстен, позорен и древен,

сам, сам да плати и измие греха!

 

В четвъртък го съдили, в петък - разпънат,

увиснал на кръста, умрял вечерта.

Положили тялото в гроба, затиснат

по оня обичай с врата - канара.

 

Но казал на тайна вечеря, когато

отчупил от хляба - за свойто телó,

раздал и превърнал на вино водата,

защото е кръстното време дошло:

 

- Защото предаден ще бъда! - той казал,

- Върви! - сочел Юда, - Върши мисълта!

Разпънат ще бъда, но стига съм страдал,

нали Възкресение плаши смъртта!

 

И ето - възкръснал! В неделя на гроба

отишли жените с помади, цветя,

но гробът отворен посрещнал ги - обла

там зеела входната дупка-врата!

 

А вътре надиплен, ненужен савана

лежал свит на пода и ангелски глас

попитал жените - не вярват ли в Сина,

та търсят сред мъртвите живия в нас?!

 

Отец и Синът, и Духът ни светиня,

възкръсват напролет, възкръсват след смърт! 

И ние вървиме, вървиме, вървиме...

и носим познатите думи по път!

© Даниела Тодорова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??