АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ
/ съвременно по Вазов /
Аз съм българче и мене
мащеха ме е родила –
син на неизвестно племе –
насред път ме е хвърлила.
Аз съм българче свободно,
като куче си жевея,
всичко българско и родно
мразя, псувам и пилея.
Аз съм българче, мечтая
във чужбина да живея,
български език не зная
и за нищо не милея.
Аз съм българче, но с радост
АБВ-то си ще смéня,
а за род и за родина,
ама хич не ме е еня!
© Ваня Иванова All rights reserved.
Сетих се,че и по време на социализма, това стихотворение беше преправяно! Ето за тези ,които се възмущават! 😂
"Аз съм българче, обичам
да летувам на море!
Българин да се наричаш,
тука хич не е добре!
Син да бях на чуждо племе,
в ресторанта всеки ден,
щяха да намират време,
да сервират и на мен!
Бих се запознал свободно
с много хубави жени,
всичко българско и родно
щеше да ме оцени!
А сега на ум за мене
май ,че всеки си мълви:
- В наште планини зелени,
тоя що си не върви?
Марко Ганчев Маринов