Балканджии
Ние тук сме родени на Балканите,
българи, бедни хора но с добра душа.
Едни са на нивите а други на дюкяните,
все в борба за хляба, но не скланяме глава.
А на нивата с ралото и пак с кравата
пак браздиме с редове родната земя.
С работа и с пот на чело за примера
на нашите деца, как изкарва се хляба!
А кога посегне някой на него, на рода,
ще усети той на българина дългата ръка.
Тя ще се стовари с на боздугана силата,
кога не искаш мира, на ти секира една!
И отново над Балканите ще се чуе гласа
на млада певица с песента народна на уста.
За хайдути, буйни момци с пушка в ръка,
отдали живота си за свободата на рода.
Само тук ще усетиш на хората душа,
няма да я намериш по другите места.
Ще усетиш ти на българите нрава и духа,
виж историята им, те са на Бога чеда!
© Валентин Миленов All rights reserved.