БОЛКА
В дива лудост онемял,
палиш пламък негорял
и караш друг за теб
да сътвори блян нелеп.
Задух въздух чужд доставя
и в твоите гърди забавя
надвиснала беда –
среща с любовта.
Тя пали своето кандило
и свети в живото мъртвило.
Води те към мрачни дебри
сред съмнения неведри.
Докато гони твоя мрак,
летиш в опиум от мак,
ала иде час разлъчен
и от нея вече си отлъчен.
Сочи ти достигната врата
и те кани да отвориш я.
Зад нея среща те позната –
Болка искрена и свята.
Тя пали друга вяра
и да не вярваш тебе кара.
Напълнил влажните очи,
за забрава молиш ти.
Дори смъртта те изкушава,
а животът сякаш те предава.
Но дали помисли,
че сърцето никога не мисли.
Да тупти най умее,
да тъжи не смее.
Изтръгни го и смири,
приучи го да мълчи.
Обясни му сред тъги,
че ярките звезди
не раждат ги слънца –
те в тъма са светила.
В тъма ли си и днес?
Или бе до днес?!
Дъждът гаси ли ти свещта?
Или палиш я в дъжда?!
© Камен Тодоров All rights reserved.