Dec 7, 2009, 1:51 AM

Чудотворец 

  Poetry
712 0 4

Чудотворец

(Тризъбец – недоуловена трилогия, част втора)

На риболовеца Румен Медичков

 

От снощи беше махмурлия.

Главата ти тежеше…

Пореше синята стихия,

а бризът те зовеше.

 

Безгрижие! Почувства се блажен,

като езическа душа,

на скитник вечно заразен,

сред риболовните поля.

 

Такъв изкусен риболовец!

Отново своя миг получи -

дойде Светият Чудотворец

и ето, магията се случи.

 

Опъна се! Преви те цял!

Нервите ти скъса…

Повлече лодката без жал.

Авансът ти изскърца.

 

Сомовище от плът и кръв -

нула цяло нула осем тона,

увиснало на твоя прът

се молеше за помощ.

 

Това не беше просто сом -

стихиите той зовеше.

Туй бе самият Посейдон -

тризъбеца въртеше.

 

А ти, софийски Одисей,

със бога се пребори

и укроти го в свойта лодка.

А той ти проговори.

 

- Ако ме върнеш във водата,

каквито и желания да имаш,

ще ги изпълня за отплата,

а ти… ще има да взимаш.

 

Но лъган бе със пожелания

от не една година,

затуй и трите си желания

с мълчание подмина.

 

Ти хванал бе не риба дънна,

а езичен древен бог.

Могъщ на кръста го разпъна,

като владетел строг.

 

Дай боже, неговият тлен

след няколко години

да дойде тука възкресен -

при мене да намине.

 

                ***

До днес частите са две,

но пожелайте му наслука!

Третата след ден или след векове

ще кацне пак на неговата кука!

© Борис Борисов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??