Jan 29, 2017, 10:20 PM

Чушкопекът 

  Poetry
377 3 5

Кога нарежда баба в чушкопека
под бройка всяка чушка – и им бае.
Тя трима сина има. И за всеки
по равно да приготви се старае.
Изплела е по някое елече
за внуците, че взе да се захлажда.
От седмици не са звъняли вече...

Артритът май единствен се обажда.
И кашлица я мъчи, но добре, че
бе сбрала малко лайка. Чай да свари.
Че пенсията, божке, е далече.
Пари да моли пък не ù се нрави.
За младите не ще да бъде бреме.
Нали са ù деца – та все ги жали!
До печката на топличко ще дреме...
Дорде дръвцата стигнат – ще я пали.
Па те ще дойдат, щом намерят време.
Като волове блъскат от зори до мрак.
Ще им приготви и бурканите да вземат
и със здраве ще си ги изпрати пак.
Пък после сам-сама ще пореве.
Ще сложи чушкопека да изстине.
На масата ще сложи чашки две...
Нищо, че сама е от години.
Ще поговори с дядо (сякаш е до нея).
Ще пийне винце. И на него ще прелее.
До печката ще седне... И така...

Дорде жарава има. Да се сгрее.

© Jane Doe All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Добра баба!Преплиташ миналото с настоящето и се получава един лиричен възел,който ме развълнува! Успех!😅
  • Много благодаря!Чувствам се неудобно от подобни думи,защото ясно осъзнавам,че не съм на ниво,но искрено се радвам,че някой съпреживява мой стих.Плачи!Сълзите са красиви!
  • Много истинско разплаках се от носталгични спомени.. много добродушно и човечно написано
  • Благодаря!
  • Самотни старини. Поздрави!
Random works
: ??:??