Да се разтворя - свобода
Водата е вода, за да се плиска,
да се разлива и вали.
Водата е вода и тя не иска
сама със себе си да постои.
Водата е вода, за да притиска
облаци над нашите глави,
когато бягаме и най не искаме,
тогава в буря се гневи.
Водата търси върхове
и после слиза като луда,
дълбае свойте брегове
и влачи камъни учудени.
Надолу, все надолу и надолу,
през равнини, гори, поля,
водата е до болка гола,
сама на себе си следа.
Достигнала морета, океани,
в спокойствие привидно за отмора,
водата иска да се хване
за облак и да тръгне пак нагоре.
Ако ми трябва свобода
и път безкраен и просторен,
ще се разтворя във вода
и ще летя със нея непокорен.
botyo
© Бойко Беров All rights reserved.