Sep 7, 2012, 2:20 PM

Да знаят 

  Poetry
473 0 2

Да знаят децата ни кой е повел

бунта и гръмнал е първата пушка;

да знаят кога без ред и без цел

е ставал народът на кръв и на мръвка;

 

да знаят кой Ботев е, де е роден

и къде за последно погледнал небето;

да знаят къде, защо и в кой ден

увиснал е Левски със чест на въжето;

 

да знаят кога и двете Българии

в една се събрали. И святата памет

да пазят ревниво; на героите стари

с главици приведени чест да отдават.

 

Да пеят все още геройските песни,

със гордост, а не ей-тъй, за смях;

да знаят децата, че инак е лесно

идеали народни да станат на прах.

© Мария All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??