Слънцето грее, бих казал красиво, с величие,
все същите гълъби чакат на прозореца,
листата на клоните блестят като износено злато,
а бежавостта на блока -
все така мръсна и притъпяваща.
Не навява никакви символи,
няма спомен конкретен дори,
от години застоя ни заличава,
а слънцето в клоните блести ли, блести.
Тук-таме подвява се и някоя прашинка
избягала от по-бедните квартали,
една пада на бетона, друга продължава,
но да се върнат - едва ли.
С годините черната жица се сведе надолу,
а бариерата сякаш по навик се вдига и сваля,
прозорците - нови, слънцето блести,
а отвън романтиката се разпада.
Шарките под лампите - изваяни,
лампите като огледалото - кръгли,
цветовете стриктно подбрани,
всичко е модерно изкуство!...
Все същото кафяво на шкафа
пред мен се виси,
леглото е еднакво широко
още от най-безгрижните дни.
Абажура левитира на сантиметри от тавана,
понякога изглежда сякаш се върти.
Трите икони подредени по големина -
Свети Георги, Дева Мария и Исус самия.
Виждали са всичките ми грехове...
Червените дивани крият повече откровения,
от който и да е дневник,
багрите по килима -
повече история, от който и да е учебник.
Снимки, постижения, мечти -
окачени на стената,
телевизорът отдавна не е работил,
екранът му отразява по-добре
от мръсното огледало.
Малката масичка с
човешките ценности върху нея,
ако я нямаше малката масичка,
как щях да оцелея?
Пред очите черен фон и светлосенки,
зародиш на свят на идеите,
който няма да се роди,
отражение на окото ми
плахо свети и превръща се в друго,
безформени образи в слепотата царуват,
спомен и абстракция плавно се редуват.
Където и да отида, все във
греховната стая със старата гледка се връщам,
където добре се познавам
и често дори, сам се прегръщам.
Това е то - моят дом!
Съдба ли, или орисия,
в моя дом на светлосенки
или спя, или гния.
© Филип Филипов All rights reserved.