Oct 21, 2022, 11:15 AM

Дъжд и песен 

  Poetry » Other
273 2 5

 

Ще слушам притчите отколешни на влъхвите,

а виното из бурета и бъчви ще пладнува,

в кьошетата огърлици от чушките ще съхнат,

мъжете с яд подир тегобите намусено ще псуват.

 

И ще сколаса времето да стигне икиндия

и чашите отново ще напълним със ракия

когато дъжд от облаците плисне да измие

сълзи човешките, които в чашите се крият.

 

Ще цопнат в локвата краката с шарени чорапи

и пръски кални ще полепнат по лицето,

но няма черна кал, която да изцапа

кръвта минаваща случайно из сърцето.

 

Защото мъдростите в притчите отколешни,

заспалите ни голи съвести ще палят,

и пак жени захвърлили тегло и болести

ще искат мъжка плът отново да погалят.

 

Ще стискат тесните обувки пръсти, стъпалата,

все някой в шепата сополите ще секне,

и стихващи в тръстиките на миризливо блато

все някак гласовете ни в небетата ще екнат.

 

Не ще да се смирим тогава, питащи, тревожни,

цигарите ще светят бледо в тъмнината,

едно е да поискаш, друго е да можеш

на нова стълба да дълбаеш стъпалата.

 

Денят ще хвърли леката си, цветна риза,

от глад проскубани чакали ще завият,

по стълби след затворена врата ще слиза

клисар, а тежките камбани ще забият.

 

Ще лисне пак дъждът, но с нова песен

и този път ще пее гръмко на паважа

преди да тръгнем пак от гняв ще креснем,

пред зъбите оголени езици ще покажем.

 

Тогава, може би, ще кажем сбогом, а тълпата,

ще гони отдалече цветните миражи

и, може би, тогава кьорави, сакати

ще чакат с чудесата да осъмнат даже.

 

А ние ще запеем песента, дъждовната

и жаждата от думи ще заситим

а те ще падат като капки дъжд гръмовно

отново и отново с подобаващ ритъм.

 

 

 

 

© Димитър Станчев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Чудово!

    "когато дъжд от облаците плисне да измие
    сълзи човешките, които в чашите се крият." -
    Коли дощ піде з хмари і змиє
    людські сльози, заховані в чашах
    (укр.)
  • Браво! Прекрасна поезия
  • Направо ми изпълни душата,този тъй прекрасен стих! Каквото и да кажа ще е малко,приеми поздравите ми, за безспорния талант,който си вложил в него! Жив и здрав да си Мите!
  • Много силно!
  • Прочетох с притаен дъх! Исках да цитирам част, която ме е грабнала, но не е само една, а са много...
    Стих, изпълнен с мъдрост и образност!
    Поздрав, за красивата поезия!
Random works
: ??:??