ЕДИН ВАРНЕНЕЦ В СОФИЯ
... пролетта във „Младост 4” се изсипа изведнъж,
с благо вятърче проветри гардероба ми на мъж,
хвърлих шапка, шал, кожуси, скрих сетрета и палта,
взех на две девойки – руси, стихчета да им чета,
все едно, че ги прониза ЧЕЗ със двеста волта ток! –
слънчев лъч откъм корниза на панелния ми блок,
краднах им и две-три рози – май, на Женския пазар,
и с метрото се повозих без билет до Бизнеспарк,
там – в тревицата набола, тръгнах с боси ходила,
куче гризна ми крачола – и след мене дълго ла,
сетне из града след залез дишах шепи звезден прах,
и – нали съм стар скиталец, цяла нощ не се прибрах,
от Владая – в Банишора, през Обеля – в Младост три,
свят видях – и разни хора, повече от тях – добри,
със едно пакетче соя две-три бирички изпих!
София бе вече моя! – цял роман събрах ѝ в стих.
14 март 2023 г.
гр. София, 22, 05 ч.
© Валери Станков All rights reserved.