Есенно вълшебство...
Години колко минаха?!...Не помня...
И завъртя се тъжната спирала
на живота. А нейде чака скромната
ми родна къща... О́ще във Началото...
Днес, на червена печена капия
във мириса – е Есента с вълшебството,
в което се надявам да открия
полу́забравената страст от Детството...
И още: старата асма на двора
пак гроздове златисти народила...
Но няма ги любимите ми хора
и тежки мисли в мен набират сила!...
... Неи́стово желая да обърна
чрез спомените вектора на Времето,
та в някакъв пробляснал миг да зърна,
което през годините отне́ ми то...
И в спомените да потърся Средството
да върна старите: Живот и Родство –
в пати́ната сега покрила Детството
със тъжен слой ненужно благородство...
На Есента най-милото вълшебство
е мириса на печена капия
и най-незабравимото наследство –
нахлуващо във мен като стихия...
...Щом вечерта мъгляв саван намята
над къщата, над двора, над дърветата,
а подивяли бяха и цветята,
(дори изчезна сякаш и Планетата) –
изпълни мрака чудният и сладък
на печена капия аромата –
останал в сладостта на всеки залък
от лю́теницата върху комата...
... А тук-там светват пестеливо къщите *
(оказва се, че има държеливи!) –
годините им вече не са същите,
но сякаш на инат са още живи...
Във някоя от къщите самица,
(където бавно, трудно доживява!)
жена навярно прави лютеница
и Есента в мазата настанява...
Но тя в това самотно оцеляване
в борбата непосилна за насъщния
не би разбрала мойто омиляване
във срутената си с години къща!...
... За нея есента не е вълшебство
(дори не помни тази дума вече!) –
сезонът, който зимата предшества
тя знае, че на мъка е обречен!...
28-08.2020.
*Към 31.12.2018 год. според НСИ общо 591 са
селата с едноцифрен брой жтели.
© Коста Качев All rights reserved.