ЕТЕМЕНАНКИ*
Всяка прилика с каквото и да е е случайна
О, този тежък зной над Кадингира*,
над стихналия в изнемога град...
В небето огнетечно слънце спира
и сипе жар над тъмния Ефрат.
И пари всяка тухла.
Светла лава
над Вавилон от въздуха струи.
До бог Мардук един етаж остава –
три растега.
Но никой не строи...
Пилее неразбрана реч столика
на сто посоки този глупав свят.
И става разделение велико
великият и смешен зикурат...
Днес Ур, Акад, Шумер са само сянка
на порива могъщ и вдъхновен,
но камъните на Етеменанки
все още парят грозния ни ден.
Светът не спира две хилядолетия
да вдига кули с оня див копнеж
градежът му да стигне до небето...
Копнеж обречен!
Залудо градеж!
Защото бог Мардук, лукав и вечен,
е разделил не слово, а души.
Строежът днес е също тъй обречен –
зад нас Етеменанки се руши!
Езикът е лъжлив,
сърцата мамят,
и питам се за сетен път дали
макар Етеменанки да е памет,
поредният градеж не ни дели?
Строим, а виждам – сриват се стените
пред мен,
край мен,
а сигурно и в мен.
Светът е Вавилон.
И аз се питам
ще стигнем ли небето някой ден?
_______
* Зикуратът Етеменанки – Вавилонската кула
* Кадингира – шумерското име на Вавилон
© Валентин Чернев All rights reserved.