Днешната дата е особена. Толкова двойки има в нея, че свят да ти се завърти.
В пълен синхрон е с голямата двойка, която Историята написа през мразовитата хиляда осемстотин седемдесет и трета година...
Наскоро попаднах на интересна картинка: кабинет, поохранени мушмороци, над главите им - портрет на Левски.
... Със страшна сила висеше портретът...
Подробностите не са важни, не ми е известно и името на художника.
Важното е, че по-сърдито изображение на Дякона не съм срещала.
В очите му играеха ледени мълнии, блъскаха се в стените, пронизваха бездушното пространство...
* * *
Ковем бесилото ти всеки път...
Статистика поредна: разруха, глад и смърт...
Снагата си извива ледна към ханчето...
все онзи път...
А пътища такива колко
лицето ти, Земя, насичат?
Апостоле,
говориш с Бога... Във вярност Му се вричаш...
... В небе оловно гарван грачи...
Дочувам ясни клетви, думи:
„Бъдете с Бог! Дано затлачи
на Юда хлъзгавите друми!“
© Алина Стоянова All rights reserved.