Скитам по прашните улици
на града посивял.
Вляво поглеждам -
двама младежи седят и се вайкат -
единият за цигари нямал пари,
а другият - о, небеса - бирата му свършила...
Отминах ги... предвидими ми бяха...
След малко вдясно поглеждам -
двама мъже седят и ругаят,
мръсен бил градът.
И, както така загрижено говорят
си за чистотата и порядките,
единият небрежно мята фас на асфалта.
Отминах ги с погнуса...
Гледам пред мен - две девойки,
изглеждат ми доста големи.
С прическите, тъмния грим,
важна походка и високите токове...
Разминаваме се -те си броят ухажорите...
И се оказа ,че са малолетни...
Обръщам се да ги погледна...
Ужас, сега на мода са петнайсетгодишните...
Уверено пресичам,
нали пешеходните пътеки са за това -
но уви, на милиметри от мен профучава
скъпа и лъскава спортна кола.
Гледам - вътре момчето, дето няма пари за цигари...
Отминах със смях, напред продължих...
Ех, такива са хората в нашия град -
лицемерни и празни,
уж морално претъпкани,
а, всъщност, душевно изкормени...
© Илияна Стефанова All rights reserved.