Jan 19, 2019, 2:25 AM

Грехът и вината 

  Poetry
175 0 0

ГРЕХЪТ И ВИНАТА

 

Завърнах се от пустинята на времето. -
Остъргани кости облечени в халат
скъсан, изоставен от гости, но семето
са забравили и то е стояло на хлад.

 

Прокълнато от нещо хищно, дивашко
от минали зловещо-кървави времена,
ме зарязали мъртви най-просташки -
едно от хилядите разхвърляни семена.

 

За добро ли, за зло ли, оцеляла съм,
обречена да търся по пътя причината..
Греховна майка ли в закъснял полусън
отключила, за да влезе тихо гадината.

 

Или всред огън, обгърнал селата ни,
горко моми с поругана чест са пищели,
поели семето на убийци под сърцата си,
да се самоубият пред Бога, не посмели.

 

Понесли с утробите клетвите страшни
от минало време и от хората настоящи,
пребродили пътища тежки и прашни,
нежелани деца на гръд суха кърмящи,

 

До днес ние носим срамът на девиците,
на майките понесли същото черно семе,
плачът, в пазвите заглъхнал, на вдовици,
нагърбили се с мъжкото окаяно бреме.

 

И мълчим, главите си до земята свели,
притиснати от нови и нови разбойници.
Същите пътища грешни децата поели.
Приличаме си, сякаш сме си двойници,

 

И пак се питаме един, друг за причината.
Забравили, че пред нас е живота, мълчим.
Оставяме истини хиляди... подминати.
Така ли греха си, на колене, ще заличим?

 

18 01 2016

© Надежда Борисова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??