Привилегированият хули
всички привилегии! Богатият
няма нищо – той е кръгла нула!
Моралистът духом е с Рогатия,
ала е на думи – строг и хрисим!
Подлият си вярва, че е честен!
А лакеят – че е независим!
Пъзльото се прави на мъжествен!
Грешникът – по-благ е от Исус!
Даже късметлията твърди, че
си е по рождение кутсуз!
Сам човекът нагло се навлича
в дрехата, която му приляга!
А и преподобният, и попът –
уж ръка към кръста все протяга,
ала всъщност гледа да докопа
я пара, я нещо за душата!
И какво излиза най-накрая?
Ако се спогаждаме с лъжата,
сигурно е мястото ни в рая!
Тъй си е било от памтивека –
хем сме с бога, хем – със сатаната!
А пък аз – поклонник на Човека,
с тази притча търся си белята.
1985
© Чавдар Тепешанов All rights reserved.