Европа тъмнее, Америка - също,
и в Азия често се водят войни...
Но изгревът розов надеждите връща,
щом гълъбът на Пикасо полети!
О, нека да литне той във небесата...
Да стигне и нашата тъжна земя.
И както е искан, през вековете,
ще счупи зъбите на всяка война.
Роден бе от мъка, дълбоко в душите,
и скътан остана там, като мечта.
Да бъдат честити на всички ни дните...
О, нека да дойде и в нашта страна!
И този символ над всички да свети!
Да литне над всички народи в света!
Да маха свободно в небето крилете!
И вече да няма ни кръв, ни война!
29.04.1951г. с. Драгойново
© Христо Славов All rights reserved.