1
В дома си сив, наречен Аз,
поезията се косеше:
- Защо не никне тука цвете
и помътняват цветовете?
С талант художнически Аз-а
го оцветявам с вкус – с наслада
и с виртуозни завъртулки,
извайвам екстра щукатурки.
Как никой, никак не дойде,
да види тези цветове
и форми, докато е време –
преди праха да ги обземе?
Почукало се на вратата
и пощальонката - съдбата
с протегнати и румени ръце,
поискала вода да ù даде.
- Защо ми е вода от твойте шепи –
се троснала поезията дръзко –
не виждаш ли, че с новите тапети,
заета съм, да скривам всичко мръсно?
- Изпраща ме реалността –
усмихнала ù се съдбата –
очите си да плиснеш с таз вода,
за да приключите с враждата!
И още – съобщение до теб:
- Излез от Аз-а и живей!
Огледай този пъстър свят!
Рисувай го и се надсмей –
ще те дари с живот богат!
Но, поезията беше суетна –
хлопна вратата на съдбата
и загърбвайки реалността,
продължи да се задълбочава
в Аз-а си...
2
Море от поквара.
Простотата -
излегнала се,
подмятана от вълните,
се наслаждава.
Сложността -
плува сред вълните,
натоварена с безброй желания
и разсъждава:
- Защо ли не мога така,
без посока
да плувам в порока
и аз?
А, уж съм скроена,
по принципна схема
с понтони и с рейки –
с баласт...
Докато разсъждаваше,
покварата я удави...
А простотата,
продължи да се рее безметежно,
защото разполагаше с балони,
от нежелания...
3
Борба.
Наперена, формалността,
разтреперана и начумерена,
подхвърля неформалността –
хилава, но гъвкава.
Действието -
залага напрежение
на формалността.
Бездействието -
залага спокойствие
на неформалността.
Интуицията ги ограби,
обявявайки рунда за некоректен
и спечели време...
Дилърът,
винаги печели -
с времето...
4
Бостан с тикви.
Същественото
и несъщественото
спорят:
- Ще взема вътрешното –
казва същественото.
- Не, аз ще взема външното –
запъва се несъщественото.
Смутът -
арбитър между тях,
превива се от смях:
- За дребнавостта –
цвета.
За точността – среда.
Тук тиква,
не една –
невежество,
недоверие,
неразумност,
сръдня...
5
На чукар планински,
кристал тюркоазен
блещукаше горд и щастлив -
че тъй е красив,
надарен и помазан,
природно,
че с багри е жив.
До него, сивееше камък невзрачен,
заоблен от дъжд и от пек,
най-скромен, типичен,
не толкова лачен,
ала вековен мъдрец.
Веднъж,
човек на склона попадна
с чукче геоложко в ръка –
видя суетливеца,
задъхан го грабна,
а после плюна с уста:
- Лъжовен боклук,
как ме ментоса?
Не струваш ни йота дори! –
С чукчето кристала -
изнервен,
ядосан -
на малки парченца разби...
А сивия камък, там си остана –
на своето място тежи...
И вечер,
звездите го слушат в Балкана,
как истини тихо, реди:
- Не е голяма славата на пищността.
И знатността, не е в изтъкване крещящо.
Ценящият, ще те погуби на мига,
ако си само стъкълце, блестящо.
В основата на всяка висота,
е низостта изискана и пъстра.
Неблагородството, е без цена –
безценно, като родна къща.
Падението в низостта
от висотата е логично...
А, благородното петно,
по-често, всъщност,
е двулично...
© Бостан Бостанджиев All rights reserved.