ИЗНЕНАДА
Реши веднъж съпруга една
да изненада приятно съпруга си.
Гардероб купи и го сглоби веднага.
И зачака съпруга да се върне във къщи.
Но по улицата мина трамвай.
Вратата на мебела сама се отвори.
Нямаше време за "ах" и за "ай".
Набра телефона и с яд заговори:
"Как може така, кретени такива?
Петстотин лева броих ви във кеш.
Била, уж, реномирана вашата фирма,
ми обясняваше някакъв смотан младеж."
"Спокойно, госпожо! Защо се гневите?"
Отсреща отвърна спокойният глас.
"За всичко поемаме ние щетите.
След минути ще дойде майстор при вас."
Дойде майсторът. Скромен човечец.
Огледа гардероба от всички страни.
На известната фирма той беше спеца,
но след дългия оглед дефект не откри.
Реши той в гардероба да влезе.
Да разбере къде е този скапан дефект.
Да изчака трамвая дрънкащ да мине...
И как се получава този ефект?
Затвори тя на гардероба вратата.
Отиде във кухнята. Домати изми.
Реши за съпруга да направи салата.
Той си пийваше чашка, две или три.
След четвърт час той се завърна.
Случи се тъй, в банятя беше тя.
Опита салатата. Беше прекрасна.
След това си наля питие.
И точно тогава по паважа премина
трамваят раздрънкан. Трамвай-ветеран.
На гардероба вратата се леко отвори;
а вътре човечец, умиращ от срам.
"Бога ми! Ти пък тук кой си?
Недей да ми мънкаш! Отговор дай!"
Погледна човечецът плахо, невинно...
Приятел, ти не би ми повярвал.
Но тук чакам да мине трамвай."
© Ник Желев All rights reserved.