Нещо свято става в този час
звезди изгряват с ярък цвят.
Небето се разтваря, цялото пред нас
поредното творение, приближава този свят!
От далечен свят пътува
от друго измерение трябва да изплува.
Ще премине светлината в белия тунел
от който, този свят го бе отвел.
И тук, на земята под небето
майката, с мъка ще роди детето .
Ще поеме първа глътка въздух земен
ще каже щом заплаче-връщам се в този свят болезнен!
Но колелото на живота го подхваща
и майчина си гръд смирено то захапва.
Загадка ли е, творение ли е това-
роди ли тяло, пристига и душа?
А звездите в нощта, и феи му довеждат
три орисници, съдбата му да редят!
Как от детство, в старостта ще мине-
през колко радости и мъки ще премине?
Щастие ли ще съпроводи му живота
или болка да е спътник му до гроба?
И бележи се животът земен
на дланта му слага собствения щемпел!
Чудно нещо е творението на нов живот
пречистен дух да връща, в този свят суров!
Да го поквари, да го унижи, да го принизи
и духът след време да се омърси!
Ценностите свой, в спомени да гледа
като слепец който мери се в далекогледа.
Вяра в грънци с дупки да разлива
любов в злоба да я слива!
Но защо е нужно всичкото това-
какъв е смисъла на таз земя?
Красивите, нежните цветя
да раснат като тръни по света?
Отговор, не може никой да даде
там се знае само...там над нашето небе!
Може с раждането ни на този свят
изпит ще полага, всеки един от нас.
В това безкрайно- нашето училище
един живот се пази в някакво чистилище!
Там, сред книги стари, прашни и дебели-
резултати, ангели са ги отчели!
И когато те са, слаби, жалки, грозни
творение го води- срока да повтори!
А пред, строгият поглед от небето-
ражда се духа наново тук- то, ДЕТЕТО...
Пан. 30 04 2024
© Найден Тихомиров All rights reserved.