Mar 14, 2021, 7:40 AM

Жив днес 

  Poetry » Phylosophy
427 0 0
 
Дали съм вече помъдряла, или тотално оглупяла,
но всичко, ден по ден живяла, като на филм през мен върви.
Топурка с първи стъпки бебе в съня, от спомени обсебен,
и глас гальовен и целебен напевно, с обич, в мен мълви.
Девичи сълзи, лъх потаен от плам младежки, вик случаен,
сподавен, кратък и безкраен, завихря спящи дълбини.
Блестят зрънца в калейдоскопа, слънца и облаци, и грохот,
и труд – без избор и без ропот, в обични, но усилни дни.
 
Дали е зрителна измама, или въпрос на холограма,
но в ярка, жива панорама лица любими се роят.
Отдавна няма ги, но зная, там, на отвъдното от края
с тих благослов над мен витаят, деня ми следват, моя път.
А той, денят – по-сив и равен, все по-щадящ, по-водоравен,
по-плитковат и по-безславен, на залез сякаш по блести.
Дали защото още бляскат в мен светлини на обич, ласка,
опъстрят всичко в ярки краски и трият тъмните черти?
 
Прозорец в мен усещам буден за радости и за почуди,
за лекомислени заблуди в надхитряне със старостта.
И като в кино преминава животът – спомен, незабрава,
но тъничък живец остава да ни завръща с любовта.
Та тъй – дали съм помъдряла, или тотално изкуфяла –
не питам много, щом съм цяла и в мен живее цял светът.
Животът-цар, животът-просяк, по-твърд от гнайс, по-мек от восък,
поставя точка на въпроса.
Жив днес – това си е върхът!  

 

© Венета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??