Събрали се животните в гората
с дебати много, за да преценят –
на кой заслужил да дадат правата –
задните му части в трона да седят?...
СтАнало бая горещо! Всеки искал
този пост, защото бил със право
да назидава с най-добрата мисъл,
а също правосъдие да раздава!
Пръв лъвът се самопредложил –
имал сила, мощ и бързо бягал,
царска грива Бог му сложил,
с острите си зъби се похвалил!
С една лапа би Мецана смачкала
слон, дърво огромно, или планина,
но... устата ѝ така миришела,
че отхвърлили я веднага затова!
Мазно се предложила и Лисана –
"Ще ви управлявам с хитрост..
Само за престола да се хвана –
всеки ще яде до пълна ситост..."
Еленът се изтъкнал със рогата,
че първия красавец бил в гората,
жирафът с тая шия, а и петната –
бил конкурент достоен във борбата..
И опашката се подредили в ред –
слонът зарад хобота, лапи едри,
заекът с ушите, бутал се напред,
вълкът – с най-остри зъби предни!
Неразбория станала. Кавга до бой!
Нямало мъдрец да каже "стоп"!
Всеки считал вече трона като свой
и кръвта се леела като потоп...
Във миг явило се врабченце дребно.
"Ей,братлета! – казало – потребно е
сила – да, от враг да защитава,
но добро и само правда да раздава,
а в годината веднъж, на горски бал –
да се хвалим с туй що Бог ни дал:
рога, копита, грива, шия, остри зъби,
да яде-но първо много да се труди!!"
В миг утихнала гората... Онемяла...
как тъй толкоз дребна животинка
може само правда да раздава?
И щом в тази мъничка главица
мозъкът – голям е като паница –
единодушно го за цар избрали!!
Е, хич не е от знанията в науката
лъвът, че цар е, а да извлечем поуката!!
08.08.2018
© Ирина Филипова All rights reserved.